Mivel foglalkozik a rendszergazda?

Szerepe

A foglalkozást mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy pontosan mit is csinál, akinek ez a szakmája. Még kevesebben tudják, hogy valójában mik a feladatai, mit takarnak a szolgáltatásai, milyen munkát végeznek, és mennyire fontos lehet a rendszergazda által ellátott tevékenységek köre. Manapság alig van olyan dolog, amit munka során nem a számítógépen végzünk, tehát munkájuk akad bőven.

Feladatai

Legfontosabb feladati közé tartozik a szerver karbantartása, figyeli azoknak működését, frissíti, ha kell. Ügyel a hálózat biztonságára is. Hozzájuk fordulnak, ha vírus támadja meg a számítógépet, ha gond van az e-mailekkel vagy ha lefagy a rendszer. Esetleg ha valaki nem tud bejelentkezni a gépébe.

Tehát a rendszergazda, egy olyan szakember, aki üzemelteti a szervert és a számítógépes rendszereket, telepít, frissít és programoz ha kell. Ezen kívül elhárítja a hibákat és szűri a spameket. Sokkal több dologgal foglalkozik, mint azt gondolnánk.

De ez mindenhol eltérhet, függ az adott vállalat/ szervezet méretétől és, hogy milyen feladatkört látnak el.

Célja 

A munkájuk célja, hogy minden hozzájuk kötődő folyamat problémamentesen haladjon és minden rendben legyen. Szóval támogatja a felhasználók napi munkáját. Jelenléte biztonságot nyújt, munkájuk nélkülözhetetlen.

Mit tehetünk mi?

Amit mi tehetünk, hogy segítsük a munkájukat, hogy folyamatosan mentünk, ha dokumentumokról vagy adatokról van szó. A másik dolog, pedig, hogy nem nyitunk meg ismeretlen e-mailekben érkező linkeket.

Csak az láthatja el ezt a szerepkört, aki megfelelő minőségű és mélységű tudással rendelkezik, mert elég nagy felelősséggel jár egy ilyen munka. De ez is tanulható, így gyakorlatilag bárkiből lehet rendszergazda, kellő mennyiségű kitartással.

Tipp – rendszergazda cég – hunet.hu