A CNC gépeket is karban kell tartani!

A CNC gépek karbantartása egy külön szakterület. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy kifejezetten könnyű munka, pedig téves az elgondolás. Rengeteg oka lehet annak, hogy egy ilyen gép meghibásodik, a szerviz technikusnak pedig hatalmas felelősség nyugszik a vállán.

Ismerni kell az elektronikát

Mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az elektronikai működés hogyan van felépítve. Miképp vannak a kapcsolások létrehozva a rendszerben, van-e áramerősség mérő, vagy potenciométer? Abban az esetben, ha valaki rosszul csinálja, akár meg is rázhatja az áram.

Tudni kell, hogy hogyan működik a vezérlés

Miképp működik a vezérlés, milyen NC program van a rendszer mögött? Általában a PLC, C, C++ és C# nyelvek ismerete szükséges ahhoz, hogy valaki tisztán lássa a vezérlés felépítését, valamint a különféle elektronikai rendszerek ismerete.

A mechanikai szerkezet felépítésének ismere is szükséges

Hogyan működik a főtengely, melléktengelyek, hajtóművek? Ezekre pontosan mekkora nyomaték hat? Nem mindegy, hogy milyen erőhatások vannak jelen, és azt is érdemes tudni, hogy pontosan milyen tengelykapcsolók vannak a szerkezetben. A mechanikai veszteségek és szlip számok ismerete is szükséges.

Ehhez minimum technikusi tudás szükséges

Minimum technikusi tudás szükséges ahhoz, hogy valaki pontosan tisztában legyen azzal, hogy hogyan kell a CNC gépeket karban tartani, hiszen ezeknek összetett felépítése van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.